Hoe gaan we bij Emanon om overprikkeling?
Vandaag is het de Dag van Overprikkeling. Overprikkeling ontstaat als de informatie die binnenkomt via onze zintuigen niet goed verwerkt wordt. De symptomen zijn onder andere: stress, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieverlies en overspoeld kunnen worden met negatieve emoties. Ook bij Emanon werken verschillende collega’s die last kunnen hebben van overprikkeling, bijvoorbeeld als gevolg van een autismespectrumstoornis (ASS) of Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).
Door echter goed te luisteren naar hun wensen en kleine en/of grotere aanpassingen te doen, zien we dat onze medewerkers optimaal kunnen blijven presteren. De uitval van onze medewerkers is dan ook minimaal!
Enkele praktische voorbeelden
Sowieso hebben we de regel -met enige praktische beperkingen- dat je zelf mag kiezen of je thuis of op kantoor werkt. Eén van de redenen hierachter is, dat we het beste zelf kunnen uitmaken in welke omgeving we het beste kunnen en willen werken en het beste presteren.
Ook hebben we in Dordrecht sinds kort een nieuw kantoor voor de collega’s uit de regio Drechtsteden. Dit kantoor heeft echter glazen wanden met mat glasfolie. Maar dit glasfolie zit net te hoog als je redeneert vanuit een zittende werkhouding. Hierdoor krijgen de collega’s alle hectiek op de gang mee: dat stoort. We gaan dit aanpassen om het zicht op de gang beter te beperken, waardoor de stressprikkel wordt verminderd.
Tenslotte hebben we gemerkt dat teamuitjes veel overprikkeling kunnen veroorzaken. Bij restaurants en cafés staat bijna altijd de radio aan en barbecues zorgen voor allerlei geurtjes. Wij geven onze medewerkers altijd de mogelijkheid om zich terug te kunnen trekken op een rustige plek of om eventueel naar huis te gaan.
Uiteindelijk is het echt maatwerk. Heb je werknemers die last hebben van overprikkeling, of heb je er zelf last van? Maak het bespreekbaar. Hier een aantal oplossingen:
- Zorg voor goede zonwering
- Dim de lichten.
- Vervang tijdig knipperende halogeenlampen.
- Zorg voor een opgeruimd kantoorruimte.
- Vermijd felle neonverlichting.
- Zet de radio uit, geef medewerker noise cancelling headphones en geniet zelf ook van de rust!
- Geef medewerkers de mogelijkheid om in een rustige ruimte te werken.
- Plaats speciale geluidspanelen (in erg rumoerige werkomgevingen).
Voor meer informatie kun je terecht bij www.hersenletsel-uitleg.nl (de initiator van de Dag van Overprikkeling), www.hersenstichting.nl of www.autisme.nl.